Hur man väljer en bra kökskniv

Köksknivar är det enda viktigaste verktyget du äger under din livstid som en kock. Kniv är ett primärt krav att förbereda mat. Som du förmodligen vet nu finns det många typer av köksknivar tillgängliga på marknaden. Beroende på vilken typ av knivar du köper, varierar hur mycket pengar du spenderar också. Denna artikel skrevs med avsikt att hjälpa dig att göra rätt val när du väljer dina köksknivar. I slutet av artikeln föreslår jag att du kolla in mina andra artiklar om att välja en lämplig kniv för dina matlagningsbehov.

Köksknivar är en specialiserad kniv som är utformad för att användas för matberedning, till skillnad från exempelvis fällknivar som inte lämpar sig så bra vid matlagning. Medan mycket av arbetet kan göras med någon vanlig kökskniv eller en stor generell kniv inklusive köksknivar, finns det några uppgifter som kräver en speciell kniv. Om du vill bli en professionell kock är det starkt rekommenderat att du investerar i en professionell kockkniv.

kökskniv

De flesta tror att köksknivar huvudsakligen används för att klippa mat och matlagning. Men om vi tittar noga, kommer vi att inse att de utför mer än bara grundläggande funktioner. Till exempel, om du behöver skiva något och du bara har ett par köksknivar, så kan du fastna på en punkt eller en annan och sluta skada objektet eller sämre – skada dig själv. Vid denna tidpunkt behöver du en annan uppsättning färdigheter och utrustning.

Handtaget av köksknivar är den viktigaste delen av utrustningen. Huvudartikeln av handtaget kallas bolsteren. Detta stålmaterial sätter runt hela handtaget för att stärka det och lägga till stabilitet. Förutom denna huvudartikel kan handtaget också komma med ett benuttag, en anliggning (bit av metallstång som passar i mitten av bolsteret), ett grepp, en häl och till och med en escutcheon.

Bortsett från huvudartikeln av handtaget finns det andra delar som hjälper dig att förbättra din skäreffektivitet. Dessa inkluderar baksidan (eller övre sidan) och knivens bottenkant. Baksidan eller övre sidan av knivarna kallas patrit och har skärande kanter. Å andra sidan kallas bottenkanten eller sidan slipan. Denna kant producerar plana och raka linjer på knivarna hela ytan.

Den tredje väsentliga faktorn är kvaliteten på det kol som vanligtvis används för att skapa dessa knivar. Kolstål, som vi alla vet, är starkare än stål och därför är det det perfekta valet för bladen. Det kol som vanligen används för att skapa dessa köksknivar är känt som kolstål. Även om det finns några typer av kolstål som är mer korrosionsbeständiga (resistenta mot rostande), desto starkare är bättre lämpade för att skära mat. Om du vill ha en kökskniv med en bra skärkant men du bryr dig inte mycket om dess skärpa, så ska du gå för kolstålet.

Kommentarer inaktiverade för Hur man väljer en bra kökskniv

Under Köksredskap

Kommentarer är stängda.